En varsinaisesti pidä isojen kakkuvuokien käytöstä niiden kömpelyyden sekä kakkujen mataluuden vuoksi, joten tällä kertaa otin käyttööni oman "sinkkivuoaksi" kutsumani irtopohjavuoan. Taikinaa jäi hieman yli, mutta ongelma ratkesi kun kaadoin loput taikinaa muffinivuokiin, ja näin työpaikan rouvat saivatkin nauttia samaa leipomusta seka kakun että cupcakesien muodossa ;) Pohja onnistui jälleen hyvin vaikka pekaanipähkinöiden sijaan jouduinkin turvautumaan hasselpähkinöihin. Näppärän kokoinen ja näppärä leikata, vaikka kerroksia kakkuun tulikin kolme.
Päälle nakkasin vielä butter cream frostingin sekä kasan preeriasuusuja. Siinäpä se. Palaute ainakin oli hyvää, ja jos tämänkin kertainen keeki jäljitteli edes yhtään sitä mitä viikonloppuna tekemäni ja syömäni oli, niin varmasti ihan onnistunut tämäkin ;)
Eli nyt naiset ja herrat leipomaan!
(Tuunattu) Hummingbird cake
1 cup (110g) paahdettuja, murskattuja peekaanipähkinöitä
3 cups (390g) jauhoja
2 cups (400g) sokeria
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
3 isoa kananmunaa
3/4 cups (180 ml) rypsiöljyä
1 1/2 tl vaniljauutetta (löytyypi markettien leivonta osastolta, alle 3e maksoi)
1 tölkki ananasmurskaa mehuineen
3-4 kypsää banaania
Väliin kypsää, muussattua banaania. Itselläni banaanin päästessä loppumaan lisäsin omaani paniikissa raastettua omenaa, mikä osottautuikin erittäin toimivaksi kokeiluksi! Väliin tulee makeaa frostinkia, ja alkuperäisessä ohjeessa edes banaani ei ole ihan välttämätön, mutta mielestäni marjat, hedelmät tai miksei vaikka Nutella toimisi kivana lisänä kerrosten välissä.
Paahda pähkinöitä uunissa 180 astetta noin 5-8 minuuttia. Älä polta, niinkuin minä tein ensimmäisellä yrittämällä, viime tingassa sain onneksi pähkinäni pelastettua, kiitos äidin! Nosta uunista, murskaa ja jäähdytä.
Sekoita yhdessä kulhossa nuolialla tahi kapustalla (tässä reseptissä ihanaa on myös se, ettei kakkua valmistaessa tarvitse vatkainta, eli näin ollen mitään ei tarvitse esimerkiksi vaahdottaa...) "märät" aineet, eli munat, öljy, valuttamaton ananasmurska, banaanimusrka, vanilijauute sekä jäähtynyt pähkinämurska. Toisessa kulhossa sekoita keskenään kaikki kuivat ainekset, eli jauhot, suola, sooda, kaneli ja sokeri. Sen jälkeen kaada märkä seos parissa erässä kuivien ainesten joukkoon, sekoittaen taikina tasaiseksi ilman jauhopaakkuja.
Taikina on melko raskasta ja sellaista kosteaa, aivan kuten olisit leipomassa jotain kuivakakkutaikinaa. Mutta tämän reseptin maistuvan kostea ja maukas salaisuus onkin juuri ananasmurskassa, banaaneissa, sekä ehdottomasti runsaassa määrässä pähkinöitä! Kerroksia ei tarvitse siis edes kostuttaa millään!
Kaada voideltuun vuokaan, ja paista 180n. 45-60 minuuttia. Hammas- tai grillitikku on paras apuväline kypsyyttä testattaessa ;)
Butter cream frosting
1 1/2 cups (n.360g) huoneenlämpöistä voita
3 3/4 cups (jotain reilu 7 dl) tomusokeria
3-4 rkl maitoa tai kermaa
1,5 tl vanilijauutetta
(1 dl tummaa kaakaojauhetta)
Tämä frostin täyte/kuorrute maistuu melkein aivan kuten porkkanapiirakan valkea kuorrutus. Eli hy-vää ja makeaa! Laisinkin jos sekaan heittää tuorejuustoa, minkä minä tein ensimmäistä kakkua tehdessäni, mutta tuolloin kannattaa huomata että kuorrutteesta tulee juoksevampaa, jolloin kannataa ainakin haudata haaveet tasaisesta ja virheettömästä kuorrutteesta (kyllä, kokemuksen syvällä rintaäänellä puhun ;) Tämän viikkoisesta kakusta, jonka kuorrutteeseen ei siis tuorejuustoa tullut, tuli heti paljon ryhdikkäämpi ja helpommin jähmettyvämpää). Tätä tahnaa löin siis kakun väliin, ja tällä tein myös crumb coating sekä viimeistellyt vuorrutuksen. Reseptistä päällystä tulee paaljon, mutta liian kanssa pärjää aina ;) Itse löin ylimääräisen massan pakkaseen, josta sitä on helppo tursotella sitten vaikka muffinien tai uuden kakun koristeeksi. Kaakaota lisäämällä kermanvalkeasta päällyksestä saadaan mukava suklainen vaihtoehto, jonka täytekaveriksi voisin kuvitella sopivan esimerkiksi vadelmat tai tuoreet aprikoosit sekä persikat. Mielikuvitus rajana!
Elikkäs, vatkaa voita kuohkeaski vaahdoksi joku 5 minuuttia. Sen jälkeen alkaa ärsyttävin vaihe, eli tomusokerin sihtaaminen! Ja sitä kun pitää jaksaa siivilöidä se vajaa puoltoista pakettia, niin meinaa pitkäpinnaisellakin hermot pettää :D (Pitkäpinnaisella en tarkoita itseäni, sillä itse olin valmis heittämään koko sihtilän mäkeen jo ensimmäisen parin desin jälkeen!).Välillä sekaan kermaa/matioa, vanilijauutetta, ja sitten taas tomusokeria. Kuorrutteen paksuutta on helppo pelata tomusokerin määrällä, mutta salaisuus piilee voissa. Kuorrute jämähtää todella nopsaa kovaksi jääkaapissa, ja sitten taas hieman lämpimässä seisottamalla se notkistuu jälleen kätevästi. Kuorrute ei kuitenkaan valu, toisin kuin tuorejuustoa lisättäessä kakun reinaut pääsevät rumasti näkyville kun massa ei pysykkään halutussa paikassa. Kokemusesta oppii :D
Vielä tuosta crumb coatingista. Jos tosiaan tavoitteena on tehdä täydellisen sileä kuorrute, kannattaa täyttämisen jälkeen vetäistä kakun ympärille yltympäärisnä uloittuva ohuen ohut kuorrute, joka sitoo muruset ja tasoittaa kylkien epätasaisuudet. Jääkaappiin hetkeksi, jolloin kerros jämähtää niin, että sitä voi ihan vapaasti kosketella ilman että sormet tarttuu kiinni (tässä juuri butter creamin salaisuus!). Tämän jälkeen vain työstämään vasta varsinaista kuorrutusta, jonka tekeminen nyt onkin helpompaa, kun muruset eivät irtoile spatulaa nostaessa, ja kakku on jo valmiiksi melko tasainen ja ryhdikkään suorakulmainen.
Eli nyt vain kaikki vähänkään keittotaitoiset hällän ääreen ja kakkua vääntämään!
Loppuun vielä iloinen välipalaetana...
~ Laura
Kiitos kaimaseni! Ihan huippua, menee ehdottomasti tämä resepti heti seuraavan tilaisuuden tullen kokeiluun! :)
VastaaPoistaMy pleasure :) Pohja itsessään on sen verta herkullinen ettei tosiaan kaipaa mitään ihmeitä väliin, ja makeuttakin saa itse säädeltyä juuri täytteillä :) Raportoippa sitten kokeilustasi ;)
PoistaxD
VastaaPoista