sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Mikä on kun ruoka ei maistu!

Niin, otsakekin sen sanoo. Ei maistu, niin ei maistu!Mutta miksi ei maistu! Olen koitetlu lahjoa itseä viime päivät millä milloinkin: suolaista, makeaa, haasteita ja Tonttu-ruokaa. Ei. Ei niin ei. Jo reilun viikon olen joutunut enemmän tai vähemmän vääntämään kättä ruokailuista: minulla ei tunnu olevan minkään maailman intressiä ruokaa kohtaan what so evör, ja nälkääkin saa hakea ja houkutella kylään. Eipä ole paljoa näkynyt tai kuulunut. Olen samaan aikaan hamstrannut pakkaset täyteen jäätelöä ja pakannut kaapit aina suklaakekseistä irtokarkkeihin täyteen jotta edes satunnainen mieliteko saisi minut syömään jotain energiapitoista, mutta viimeiset pari viikkoa olen lähinnä nautiskellut kaalta. Kaalta sen kaikessa mahdollisessa olomuodossa! Kaalisalaattia kanalla, kaalisalaattia lohella, kaalisalaattia kasviksilla ja kermaviilikastekkeella, tonnikalawokkia kaalella, kaalilaatikkoa... kaalia raakana, kaalia kokattuna... kaalta,kaalta, kaalta! Päälle vielä pepsi maxia ja keinotekoisesti makeutettua kahvia, niin pääsen aivan kohta ihmettelemään airbussien liikennöintiä leijuessani maamme ilmatiloihin, sen verta kaiken tämän seurauksena olen saanut kärsiä megaluokan turvotuksesta ja kaasupatoutumista. Mahani on pallo täynnä ilmaa, ja  olo on aivan kamala ja tukala!

Siinä missä parisen viikkoa takaperin minua lähinnä ahdisti se, etten tiennyt mitä herkkua, einestä, valmisateriaa tai haastetta kävisin milläkin hetkellä valloittamaan seuraavaksi, nyt himoitsen lähinnä vain päärynöitä ja appelsiineja. Herkut ovat jääneet kaappeihin odottelmeaan syöjäänsä. Toisaalta, keho kertoo mitä se tarvitsee, ja koska minua on myös väsyttänyt kovasti viimeiset viikot, ehkä se vaatii itselleen vitamiineja? Vai olisko väsymyksen syy sitten kuitenkin huonontuneessa syönnissä? Reilu viikko on mennyt lähinnä salaatteja ja keittoja syöden, mutta nyt jo pari viimeistä päivää olen tämän lisäksi onnsitunut skippamaan muutamat välipalat ja lämpimät, korvaamalla ne jollain pienellä suolasisella, kuten raejuustolla ha hedelmillä, Leipä on pudonnut lämpimien kyljestä lähes kokonaan, ja maitoa olen juonut.... tai oikeastaan jättänyt juomatta. Yli-makean kahvin kaverina sitä menee. Jota taas seuraa taas tuo ihana turvotus...

Vaan muttakun mitä tehdä tai syödä kun mikään ei maita, ja nyt jo tuo kaalikin on alkanut maistumaan lasinaluselta suussa. No joo. A) älä kuuntele, vaan anna mennä, suunnitelmaa noudatten, ja B) toista kohtaa A niin monta kertaa että alkaa maistumaan. Tässä vaiheessa ei ole vielä varaa pelleillä ja kuunnella omia mielitekoja tai nälkäsignaaleja, koska nähtävästi ne saavat ruokailuni vain ojasta allikkoon. Näkihän tuon jo viime viikon nollatuloksessa punnituksessa, ja jos näillä syönneillä on paino päässyt nousemaan huomista punnitusta ajatellen, niin lähden seuraavaksi kokeilemaan vetten päällä kävelyä lähijärvelle, vaatii nimittäin vähintäänkin yhtä suurta ihmettä. Tällä hetkellä minua ei voisi vähempää kiinnostaa mitä syön, kuinka syön, milloin ja onko se suunnitelman mukainen. Kohautan olkiani kun ajatus leivästä käy mielessäni, mutta sivuutan sen samantien: plääh. 

Päätin että huomenna alkaa uusi elämä! Nyt on tultava stoppi tälle lusmuilulle. Tuntuu, että olen keskittynyt viime viikot melko tiiviisti mielen ja ajatusten työstämiseen, ja ruokailut ovat siinä sivussa jääneet aivan liian vähälle huomiolle. ja olen antanut tonttuilulle aivan liikaa tilaa hengittää, ja vallata ajatuksia. Mahan lisäksi mielikin on ollut pinkeä, ja valinnanvaikeus ja ruokajaakailu loputonta. Ja uuvuttavaa. Ruoka pyörii mielessä, mutta siltikään mikään ei tunnu menevän alas kiduksista. Tai menisi, jos sen saisi lapioitua sinne suuhun asti, vaan kun ei innostanut edes pahemmin yrittää. Vika ei ole pelkästään siinä, että en uskaltaisi syödä, vaan kun mieleni ja makunystyräni eivät tunnu halajavan mitään. Koitin yksi ilta syödä noita irttareita joita ostin. Söin puoli fudgea kun tunsin äklötystä jo puolessa välissä kuutiota. Pussi palasi kaappiin vauhdilla. Hyvä yritys. 

Palasin juuri lenkiltä, ja melkein kiljuin riemustas tajutessani jotain: huomasin haaveilevani jostain makeasta! Bujaaah, jo oli aikakin! Mieliteko!! Miten ihanaa, niin pitkästä aikaa tekikin mieli jotain! Koska päivälliseni venyi jälleen naurettavan myöhään, ajattelin antaa itselleni vielä tämän iltaisen tonttuilun anteeksi, ja syödä sitä jotain makeaa iltapalaksi, mitä nyt kaapista löydänkään! Kunhan vain saisi jonkun muunkin kuin purkkiananaksen tai makurahkan maistumaan kielenpäällä joltain!  Mutta huomenna. Aivan pakko palata rytmiin, ja palautella kaikki suunnitelmaan kuuluvat takaisin. Kokemuksesta tiedän kuinka pienet lipsumiset kasvavat pian suuremmiksi, ja nyt jo huomaan syöväni enemmän salaatteja ja proteiinia mitä minun kuuluisi, ja kuuntelevani liikaa kehon olemattomia viestejä jja niitä vieläkin olemattomia "mielitekoja".

So let the food revolution begin! Tai pikemminkin vallankaappaus, jossa tontulta riistetään jälleen ohjat, ja suunnitelma palautetaan takasin omalle istuimelleen. Ehkä vika on vähän siinäkin, että minua kyllästyttää syödä juurikin kaalta, ja olisikin aika lähteä hakemaan taas uusia makuja ja haasteita, ja yrittää innostua ruuasta ja syönnistä, niinkuin aikaisemminkin. Ekaa kertaa tälle saikkua kohtaan tämän asteen ruokaongelman, eikä sitä saa nyt päästää karkaamaan lapasesta.

Jotenka. Antakaapas kuulua  Teidän mielitekojanne, lemppareitanne, sydämenne valittuja, ultimate ruokahalun herättäjiä ja rakkauksia, joilla minä voisin alkaa herättelemään omaa uinuvaa ruokahaluani, ja löytää itseni jälleen haastamästa itseäni! Ideoita, uhkauksia ja haasteita otetaan nyt vastaan, ettei tähän vain jäätäisi paikoilleen junnamaan ;)

Eikä salaatteja! Muutakuin äärimmäisessä hätätilanteessa. Asetan itselleni tulevalle viikolle  Kolmen Koon Kiellon : ei kaalta, ei kahvia, ei kolaa. Tilalle taas nousee aivan uusi Kolmen Koon-dieetti: Karkkia, Kolesterolia ja Kunnon ruokaa! 


Ainakin seuraavilla uutuuksillä olen yrittänyt herätellä mielenkiintoa ruokaa kohtaan, ja jotta syönti ei aivan kaatuisi rahkan ja skyrien varaan, olen yrittänyt sitkeästi haastaa itseäni kevään ihanilla uutuus tuotteilla. Jättimenestykseksi on tähän mennessä osoittautunut ainakin Valion uusi lakkarae (pure love people <3) sekä kreikkalainen uutuus uuniomena! Alpron kookos jogurtti ei oikein sykähdyttänyt, ja puolet sain kumota valtameriin. Kaapissa odottaa vielä toinen mokoma uutuuksia, joita ei auta kuin alkaa apinan raivolla tuhoamaan! 







Näin. Olen puhunut.
 ~ Laura

P.s. Tämän postauksen alkuperäinen tarkoitus oli olla ruokapäiväkirja sepostus kuvineen kaikkineen, mutta jotenkin päädyinkin nillittämään ajatuksista, mitä päässäni on viime päivät pyörinyt, tuloksena tällainen itkuvirsi. No mutta toisaalta, viime päivien syönnit eivät aivan ole yltäneetään sellasiin suorituksiin, että niillä kehtaisi kamalana kerskailla, Saatan ne kuitenkin vaikka tulevalla viikolla tännekin yrittää saada näkyviin, niin näkeepä sitten vähän kontrastia hyvän ja huonon päivän välillä. Mutta aina ei mene niinkuin on suunnitellut, ja tällaista tuli tällä kertaa ;) 





21 kommenttia:

  1. Kokeile syödä kaiken maailman buffeteissa pitkään ja hartaasti;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiiihh! Damn, pisän ajatuksesta!! :D maistella vähän kaikkea, uutta ja vanhaa, ja juuri sopivissa määrin itselle... ihan mahtava idea, kiitos! :D :):) hmm..... nyt vain pitäisi löytää jostain jonkinmaailman buffet?! :,D ruotsinlaivalle kun vain pääsisi :P Hei kiitti vinkistä, tästä innostuin ^^

      Poista
  2. Nyt tyttöhyvä järki käteen jooko! Tarviit ruokaa teki mieli tai ei! Sun on pakko. Ruokahalu katoaa jos ei syö. Muutama päivä menee lujalla päätöksellä, sen jälkeen alkaa sujua. Nosta katse hetkeksi pois ruoasta ja mieti mitä kaikkea voisit tehdä täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Ehkäpä löytyisi joku mikä motivoi? Voimia ihanuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, sieltä tuli sellainen tsemppi ja rohkeus puuska että aivan säpäshdin :D virtuaalinen taputtelu poskille :D ensimmäinen reaktioni oli lähes nöyränä, naama totosena "yes ma'am" ;) Mutta joo, tiedetään! Puhut totta. Ruokahalun olen onnistunut jo hieman karistamaan, joten nyt olisi vissiin aika ottaa ohjia takaisin ja syödä pakon edestä, ehkä se sieltä palaa takaisin? :) tänä aamuna jo petrasin, niinkuin lupasinkin ;) nousin aamulla 7 aikaan keittelemään kananmunaa leivänpäälle, ja iso satsi rahkaa kaveriksi ;) tunsin nimittäin jopa nälkää :D ja samalla kun avasin oakkasen ottaakseni leipää, otinpa jo edellisviikon kinkkukiusauksen sulamaan! tänään syödään siis pottua, halutti tai ei :/ :D oi voi...
      mutta hei, kiitti ^^ kovasti tsemppiä sinnekin! saat kyllä vetää sellaiset määrät energiaa että toivut treeneistäsi :) muista siis tärkeät neuvosi itsekkin ^^
      Ianaa alkavaa viikkoa tytsy ^^

      Poista
  3. Tuttu juttu! Läheiset miltei itkee kuinka syömishäiriö on tässä se mikä estää syömästä keksejä joita mulle ollaan enemmän kuin valmiina ostamaan. Varmaan se vaikuttaa joo mutta kun ei ihan tosissaan ole pienintäkään halua! Nälkä on harvinainen vieras joten ruokaa saa olla koko aika tunkemassa täysin omia signaalejaan vastaan. Hyvä kun oot kumminkin käsittänyt, ettei syömishäiriön kanssa kannatakaan noudattaa omaa nälkäänsä. Se signaali korjaantuu kyllä ravitsemuksen kanssa. Tuntuu vaan tosi epäluontevalta syödä kun ei ole nälkä, varsinkin kun suhde syömiseen on muutenkin vähän niin ja näin. Tsemppiä kumminkin suureen vallankumoukseen! :)

    Ps. kaali on hyvää! :D

    VastaaPoista
  4. Ihminen ei syö nälkään tai mielitekoon, vaan TARPEESEEN. Näin opetti valmentajani aikanaan ja oikeastaan aika fiksuja sanoja - pysyäkseen hengissä ja jaksaakseen on syötävä, haluttipa tai ei. Nyt tsemppiä! Otat ajatuksen, että nyt on vain syötävä ja annat mennä :)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hurjan hyvä kommmentti! ^^ Viikonloppuja, ja tsemppiä! täällä jo hitusen helpommalla, ja suuremmalla ruokahalulla ;) monta mielitekoakin on mahtunut jo tälle viikkoa, joten jospa tämä olsii suuntaa ylöspäin! ;)

      Poista
  6. Voi Laura! Aivan kuin oma kirjoitukseni. Tiedän tasan miltä susta tuntuu.
    Myös minulla kaapit pursuaa herkuista, kun niitä tulee aina mieliteon yhteydessä hankittua. Herkkuja ois kotona enemmän kuin terve järkikään sallisi. Tosin mun kyllä niitä tekee mieli, mutta silti jätän syömättä ja turvaudun tuttuun ja samaan safkaan, jota olen iät ajat puputtanut. Saan jonkinlaista mielihyvää, kun tiedän, että mulla on niitä herkkuja jemmassa.
    Tsemppinä voin sulle sanoa, et jos vaan pystyt itsesi pakottamaan syömään pelkällä OMALLA tahdonvoimalla, niin tee se! Minä en siihen itse kykene.
    Totuus on, että tarvitsisin ympärivuorokautisen vahtijan, joka kontrolloisi syömisiäni. Tarkoitan sairaalaa. Uskon, että haluat pärjätä kotona ja toivon, että kykenet. Pelkästään sillä, että tiedät mitä sinun kuuluisi syödä. Paino ei nouse ruuan katselemisella, saati ajattelemisella. Niin yksinkertaista kuin se olisikin.

    VastaaPoista
  7. Itse tykkään puurosta aivan älyttömästi! Enkä nyt tarkoita mitään tavallista veteen tehtyä kaurapuuroa;) Lemppari combo on mantelijuoma+kaurahitsut+puolikas muussattu banaani+kaneli, kardemumma & suola! Ja toisen puolen banskusta voi vaikka siivuttaa puuron päälle! Puuroon sopii hyvin myös omena-, porkkana-ja (uskotaiälä) kesäkurpitsaraaste! Diggailen myös tuorepuuroista, reseptejäkin löytyy vaikka ja kuinka kun googlettaa:D
    Voimia, kyllä ne ruokailut alkaa sujua!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hurjasti tsempistä ja vinkistä ^^ vaikken puuroihmisiä olekkaan, niin sait kuulostamaan nuo varioaatiot suorastaan syötäviltä ;) viikonloppuja! ^^

      Poista
  8. Mä tykkään tuosta Alpron kookosjogurtista, mutta myös ihan siitä maustamattomastakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse ostin taas kaappiin niitä alpron maustettuja: päärynä-persikka ja mansikka-banaani on mun ehdottomia lemppareita ;) :)

      Poista
    2. Mä en ole maistanut maustettuja, mutta pitäisi siis testata, saleee hyviä :)

      Poista
  9. Sellanen vinkki et ryhdy vegaaniks :D Mä ainakin parannuin syömishäiriöstä ku rupesin oman napani sijasta miettimään, miten mun syömiset vaikuttaa muuhun maailmaan. On se syömishäiriö loppujenlopuks aika itsekäs sairaus "minä minä minä" Kasvisruokavalio on eettisin, ekologisin ja terveellisin mitä löytyy :) tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinänsä hupaisaa lukea kommenttiasi samaan aikaan kun vedän julmettua lautasellista texmex-salaattia vuorella jauhelihaa, ai nami :D Täytyy sanoa että ehdotuksesi on omasta mielestäni vähän liian kaukainen, ottaen huomioon että koitan tässä paraikaa opetella syömään kaikkea sallivuuden nimissä, mutta ennenkaikkea elvytellä aliravittua kroppaa, joka tarvitee kyllä kaikki mahdolliset proteiinit, rasvat, hivenaineet ja vitamiinit, joita loytynee ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Ryhtymällä vegaaniksi en muuta kuin rajoittaisi itseltäni näiden tärkeiden ravintoaineiden saannin, mutta kylväisin pääkoppaani taas uuden "kieltämisen"-siemenen, josta koitan kovasti tällä hetkellä vain päästä eroon. eikä sillä, olen minä aikaajoin pitänyt lihattomia viikkoja/lokakuita, mutta juttu on niinkin yksinkertainen: pidän lihasta. minut on tarkoitettu lihaa syömään, pidän sen mausta ja siitä mitä se keholleni antaa, joten en minä tätä lähde väkisten muuttamaan, Lisäksi kananmunat ja maitotuottet ovat minulle tärkeitä, ja kuuluvat jokapäiväiseen ruokaympyrääni, joten miksipä minä silloin niistä luopuisin, kerta eivät minulle haittakaan aiheuta. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa, ja luomua löytyy minunkin kaapistani. Toisekseen, kaiken niiden protskujen ja vitamiinien korvaaminen ja löytäminen kasvisruokavaliosta tämänhetkiseen elämäntilanteeni suhteutettuna aiheuttaisi vain aivan liikaa ylimääräistä ajattelu rumbaa, aivan kuin päässäni ei kävisi jo kyllin iso kuhina kaikkine ruoka-ajetuksineen ja taisteluineen :)

      Täytyy sanoa että mielipteesi syömishäiriön itsekkyydestä on mielestäni todella naivi, ja aiheuttaa ehkä pientä paheksuntaa itseni lisäksi myös muissa lukioissa/sairastuneissa Eihän kukaan meistä valitse sairastua, oli kyseessä sitten rintasyöpä, munuaissairaus tai bulimia. Syömishäiriö on sairaus siinä missä muutkin, psyykkinen sairaus jonka oireiluna ja kohteena nyt vain sattuu olemaan ruoka, ja sillä vääränlaisen turvan ja ratkaisujen hakeminen. mielipiteesi on myksitävä, enkä siihen sen enempää tartu.

      mutta arvostan mielipiteitäsi, jokaisella meistä omamme. Sitä, onko vegaani ruokavalio viljeltyine soijapapuineen sekä muine keinotekoisesti jalostettuine sekä geenimuunneltuine soija- ja tofutuotteineen todella se kaikista terveelisin, mutta ennenkaikkea ekologisin ja eettisin ruokavalio, voi olla niin moontaa mieltä. Itse en näin miellä. tällainen toiminta malli löytyy mielestäni niistä alkukantaisista paikoista ja kansoilta, jossa ihmiset metsäsätävät ja tappavat riistaa puhtaasti ja ainostaan omaan tarkoitukseensa, käyttäen eläimestä kaiken minkä irti saavat, ja viljelevät maata ja keräilevät hyötykasveja tappamansa lihan kaveriksi, voidaan puhua mielestäni siitä kaikista puhtaimmasta ja ekologisemmeasta mallista. En minäkään tehotuotantoa hyväksy, ja luomua sekä onnelisten lehmien lihaa valitisin joka kerta jos lompakko niin sallisi, mutta mielestäni ennekaikkea riistan metsästys, linnustus sekä kalastus ovat aina kuuluneet elämänkiertokulkuun, ja kuuluvat siihen nytkin, Jos osaisin, ampusin eläimeni varmaan itse, mutta enpä ole tuohon kykenevä :D siispä tyydyn aika ajoin ostamaan kaupasta tehotuotettua boirelia kun kroppani ja mielitekoni niin vaatii, enkä koe olevani ketään ihmistä yhtään huonompi :)

      Kiitokset tsempistä :)

      Poista
  10. Komppaan montaa aiemmin kommentoinutta: kyse ei ole halusta, vaan tarpeesta ja fyysisestä pakosta. Kun on syömishäiriöinen + kovin aliravittu nälkäsignaaleihin ei voi aina luottaa. Niitä kannattaa _vahvistaa_ syömällä aina kun on nälkä (ja jos ei ole kylläinen, syömällä lisää), mutta syödä täytyy silloinki vaikka kaikki maistuis puulta. Kylmäpäisesti ilman sen kummempia tuntemusten tunnusteluja.

    Tilanteesi kuulostaa siis tutulta. Itselläni oli vaiheita, joilloin ruoka ei vaan kiinnostanut eikä maistunut eikä itseä motivoinut sitten mikään. Silloin apuna on ollut joskus tylsän mekaaninen syöminen tylsän aterialistan mukaan vaihtoehdot (ja valiannanvaikeus) minimoiden. Kyllä niitä helpompiakin aikoja vielä tulee ^_^

    Tarvit nyt enemmän kuin koskaan ravintoa, että jaksat pitää toipumisessa suunnan eteenpäin! Syö rohkeasti kaikkea! Ja jos ruokamäärät tympii, syö energiatiheämpiä ruokia. On oikeasti loppujenlopuks mukavampi syödä inhimillinen määrä pähkinöitä kuin kilo porkkinoita tai annos jauhelihalasagnea kuin kaksi litraa salaattia. (okei, noi ei kyllä vastaa ravintoarvoiltaan yhtään toisiaan, mutta tajuut varmaan :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset hyvästä kommentistasi! ^^ Jokainen sen sananen oli kyllä juurikin sitä mitä tarvitsin kuulla, hyvin ja viisaasti kirjoitettu :) Ja vieläpä täyttä totta: kun vaan jaksaisi sitkeästi pysytellä kaavoissa, sen sijaan että lähtee kuuntelemaan sen kummemmin mitä ottaisi ja missä määrin, välttyisi suuremmilta valinnanvaikeuksilta, sekä siltä tonttuilulta. Tämän viikon olen painanut jo paljon tarmokkaammalla vaihteella mitä edeltävän, välillä väkisten syäden, mutta saliien itselle myös mieliteot: jär päälyruoaksi onkin tehnyt mieli jäätelöä, olen sitä ottanut vaikka suunnitelmassa ei ole niin lukenutkaan ;) Välipaloilla sama juttu :D melko herkku kerttu olen ollut koko viikon :D lähinnä ne on nuo lämpimien sisällöt, ja määrät joihin homma välillä kaatuu, mutta ei kai se auta kuin sitkeästi yrittää parhaansa, sillä pitäisihän suunnitelmaa jossain vaiheessa kasvatellakin :D
      Ja juurikin tuo energiatiheys-juttu on totta! Tuntuu että mahani on oikeasti melko pieni, ja minulle edelleen tuottaa ongelmaa tämä plekkä starttikin! ehkäpä siis aivan hyvä että olen tätä sallivuutta lähtenyt harjoittelemaan jo tässä vaiheessa, sillä jäätelöt ja suklaat miastuvat, kunah ne päättää usklataa vain syödä ;) näin saa myös sitä energiaa. Vie vähemmän tilaa mahassa kuin puoli kiloa appelsiineja ;D
      mutta kiitos vielä kovasti oivaltavasta ja herättelevästä kommentistasi :) :) Ihnaa viikonloppua sinulle! toivotaan että kelit ätstä lämpenisivät, ja alkaisi tuntumaan pikkasen enemmän kesäältä, mitä nyt!

      Laura :)

      Poista
  11. Mulla jäätelö on oikeesti pelastanut mut kun sitä oon onnistunut aina syömään ja se maistuu mulle ihan päivittäin!
    Siitä saa energiaa eikä se täytä niin paljoa tai tunnu kovin raskaalta syömiseltä.
    Ja kesällä jätski on vielä parempaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oon huomannu tekki että oon melko jäätelöhamteri, ja sitä kyllä menee mullaki melkein päivittäin, ainakin viime päivät oon vetäny sitä melko kiitettävästi ;D ja kun se ei tosiaan niin täytä, niin jaksaapi syödä sitten muut ruuat päälle ja alle :) mikäs on sun lemppari maku irtojäätelöissä/palloissa/paketeissa? :)

      Poista

Mitä mietit?